24 syyskuuta, 2013

Olenko trendikäs sisustaja?

Kirjoitan silloin tällöin kolumneja meidän paikalliseen lehteen Tervareittiin. Tänään julkaistiin kirjoitukseni jossa pohdin sisustuksen trendejä ja miten ne vaikuttavat sisustukseen.


Trendit ovat asioita joita tulee ja menee, varsinkin muodissa ja sisustamisessa. Loputon trendien perässä juokseminen on uuvuttavaa eikä siihen ralliin kannatakaan lähteä mukaan. Sen sijaan voi seurata uusia trendejä ja poimia niistä itselleen ideoita ja inspiraatioita. Kannattaa miettiä mikä niistä sopisi omaan kotiin ja omaan makuun. Ja voipa kaapin kätköistä jopa löytyä jotain mikä on taas pitkästä aikaa trendikästä. Vanhat perintöhuonekalut ja omat itselle tärkeät esineet voi ottaa osaksi sisustusta. Uuden ja vanhan yhdistelyssä ei ole sääntöjä. Onneksi tällä hetkellä trendejä on niin monta, että jokainen varmasti löytää omansa.



Sisustuksessa kannattaa suosia erilaisia kontrasteja; kovaa ja pehmeää, tummaa ja vaaleaa. Erilaiset metallit ja niiden sekoittelu ovat nyt pinnalla. Eniten esillä on kupari ja sehän sopiikin kauniisti syksyisiin väreihin. Jos kaapista ei löydy vanhoja kuparikattiloita, voi niitä yrittää katsella vaikka kirpputoreilta. Ja koska metallien sekoittelussa ei ole nyt mitään sääntöjä niin voi kerätä kokoelman hopeisia ja messinkisiä kynttilänjalkoja näyttäväksi ryppääksi. 



Luonto tulee koko ajan enemmän sisälle. Sisustuksessa ovat muotia puu ja muut luonnonmateriaalit. Nahka ja turkis verhoilevat huonekaluja ja kasvikuosit valtaavat tekstiilit. Myös tapeteissa on runsaasti kukka- ja köynnösaiheita. Erilaisia puulajeja voi sekoitella kuten metalleja, muodikkaita ovat etenkin kotoisat kuusi ja mänty. Puun lisäksi pinnalla ovat kovat materiaalit kuten betoni ja marmori. Betonista voi valaa pöydän kansia ja se on myös tuomassa ilmettä Iittalan uuteen Leimu-valaisimeen jonka lasiosa on muodikkaan kuparin sävyinen ja jalkaosa rouheaa betonia. Tarjolla on myös erilaisia sisustustyynyjä joissa on hauskoja eläimiä, näillä saa leikkisää ilmettä sisustukseen. Erilaisia eläinkuoseja on tekstiileissä jokaiseen makuun. Myös chevron- eli siksak-kuosi on ajankohtainen. Sitä voi olla torkkupeitoissa tai matoissa, rohkeasti myös verhoissa tai tapetissa. 



Syksyn tullen kotiin tuodaan tummempia värejä kesän kepeyden ja heleyden jälkeen. Tänä syksynä muotia ovat kauniit pehmeät vihreän sävyt sekä syvät violetin vivahteet. Luumu, täyteläinen sininen, petroliin taittuva turkoosi ja lämmin oranssi ovat värejä joita varmasti löytyy kaupoista. Myös harmaa ja musta näkyvät, piristettynä ripauksella keltaista tai yhdistettynä yönsiniseen. Uusia värejä voi tuoda kotiin helposti sisustustyynyillä ja verhoilla. Talveksi voi vaihtaa lämpöisemmän maton ja paksummat verhot. Vihreää voi tuoda kotiin myös kasvien avulla. 



Tärkeintä sisustuksessa on kuitenkin, että oma koti on omannäköinen, ja onneksi se on myös ajan hermolla olevaa sisustamista. Ole siis trendikäs ja sisusta rohkeasti kuten itse haluat.



Kuvat ovat poimintoja Elle Decorin sivuilta - Design Trends 2013.
 

23 syyskuuta, 2013

kuistin maalaussuunnitelmia

Omakotitalossa asuminen taitaa olla ainaista puuhastelua ja nurkkien kunnostusta. Varsinkin jos taloa remontoi reilumminkin niinkuin meillä on tehty. Nyt kun pahimmasta rakentamisväsymyksestä alkaa toipua niin jaksaa taas suunnitella pintojen laittoa. Sisääntulokuistilla olisi tarjolla seinien maalausta. Minua houkuttaisi suuresti tuo punainen mitä Sarah käytti maalaistalonsa eteisessä. Olen ajatusta pyöritellyt, mutta jostain syystä se ei tunnu sopivan tuohon meidän kuistille, joten odottelen edelleen sopivaa sijoituspaikkaa tuolle värille. (Maton muuten löytäisi Ikeasta, nimeltään Kattrup.)

kuva täältä

Sovittelin kuistille Sadolinin Maailman värit värilastua Siena oliivi. Se on hieman tumma, mutta toisaalta kuisti on melkein pelkkää ikkunaa kolmelta sivulta joten väriä ei ehdi tulla paljoa. Vaaleampi saattaisi näyttää helposti aika vaatimattomalta. Ja sitähän ei kukaan halua, vaatimatonta sisääntuloa nimittäin.






19 syyskuuta, 2013

vesiväri tunnelmia

Selailin eilen Muhoksen Rautiassa uutta Eco Earth tapettikirjaa ja voisin tapetoida taas koko talon uudelleen. Ihanan pehmeitä vesivärimäisiä kuvioita. Värit ovat pehmeitä ja kuvioissa on jotain kansanperinteistä muistuttavaa (mikähän tähän olisi oikea sana, itselleni mieleen tulee ensimmäisenä Sanna Annukka). Eco Earth mallisto on nimensä mukaisesti saanut vaikutteita maasta. Luonto tulee aina vain enemmän sisälle sisustuksessa, niin materiaaleissa kuin kuvioissakin.






Toinen (ainakin minulle) uusi kirja oli am-markkinoinnin Lyonesse. Siinä oli myös vesivärimäisellä otteella maalattuja suuria kukkakuvioita sekä kuvissa jännän eläväpintainen tapetti jonka kuviointi muistuttaa liekkejä tai lehtiä. Tuossa tapetissa ilmeisesti valon suunta vaikuttaa värin voimakkuuteen joten seinän alaosassa kuvio näyttää tummemmalta ja vaalenee ylöspäin mentäessä.





10 syyskuuta, 2013

hellyttävä katse

Viime viikolla kaupungilla pyörähtäessäni tämä hellyttävä katse sai minut pehmenemään joten nappasin tyynynpäällisen empimättä mukaani.


Kävin Casadoorissa ihastelemassa Leimua ja samalla katsastin muunkin tarjonnan. Kaikkien ihanuuksien keskeltä tämä katsoi minuun niin vetoavasti, että nyt hän katselee minua keittiön penkin päällä. Tällä hetkellä erilaiset eläintyynyt ovatkin suurta huutoa joten valikoimaa on joka lähtöön tarjolla.



Samalla reissulla pyörähdin myös Finlaysonilla jossa heti ovensuussa oli aivan ihania Valo-koristetyynyjä. Nämä ovat kyllä nimensä veroisia, kankaassa on kaunis himmeä kiilto. Kotona jo katselin makuuhuoneessa miten hyvin vuoteen päälle sopisi pari tyynyä.